دکتر مویدنیا

شکستگی استخوان ران (فمور) پا با نشانه ورم، درد و خون مردگی ران

شکستگی استخوان ران (فمور) پا با نشانه ورم، درد و خون مردگی ران

منظور از شکستگی استخوان ران، بروز هر گونه شکستگی کامل، ترک‌خوردگی یا مو برداشتن در استخوان ران پا است. اگر شکستگی در ناحیه‌ی بالای استخوان ران باشد ممکن است تحت عنوان شکستگی لگن  نیز شناخته شود.  رد صورتی که شکستگی استخوان ران تنها در حد ترک خردگی خفیف یا مو برداشتن باشد، نیازی به جراحی ندارد. اما در صورتی که استخوان به طور کامل شکسته شده باشد و یا استخوان ران از جای خود جابه‌جا شده باشد، نیاز به انجام عمل جراحی فوری است.

در بسیاری از موارد، شکستگی استخوان لگن را می‌توان بدون انجام جراحی درمان کرد. شکستگی‌های استخوان لگن در اغلب موارد، آسیبی به بافت‌های اطراف خود  یا مفاصل، عروق و عصب‌ها نمی‌زنند و بنابراین به احتمال بسیار بالا، به‌خودی‌خود خوب می‌شوند. در صورتی که قرار است شکستگی استخوان ران بدون عمل جراحی درمان شود، بیمار باید در تخت استراحت کند و پای او به کمک تراکشن در موقعیت ثابتی قرار گیرد. در صورت استفاده از گچ، باید از قفسه سینه تا انگشتان پا، در گچ قرار گیرند.

برای بهبود شکستگی استخوان ران به پزشک مراجعه کنید و تحت نظر پزشک از ورزش درمانی،فیزیوتراپی و آب درمانی استفاده کنید . جهت اطلاعات بیشتر از تأثیرات فیزیوتراپی ، آب درمانی و انواع روش‌های ورزش درمانی می‌توانید با متخصصین کلینیک ما در ارتباط باشید.

برای اطلاعات بیشتر با شماره تماس حاصل فرمائید.

شکستگی ساقه استخوان ران چیست؟


در این نوع از شکستگی قسمت استوانه مانند و میانی استخوان ران شکسته می‌شود. در اصطلاح آناتومی به استخوان ران، فمور گفته می‌شود. استخوان فمور، بزرگترین و محکم‌ترین استخوان در بدن است.

شکستگی ساقه استخوان ران چیست؟

بر اثر زمین خوردن یا وارد شدن ضربه شدید و مستقیم به ران پا، فشار زیادی به استخوان فمور وارد می‌شود. اگر این فشار‌ها بسیار بیش‌ازحد تحمل استخوان باشند، ممکن است ساقه‌ی استخوان دچار شکستگی شود که به آن شکستگی شفتِ فمور گفته می‌شود.

شکستگی استخوان ران چه حسی دارد؟


شکستگی استخوان موجب درد شدید در بالای پاها می‌شود. شما ممکن است علائم زیر را داشته باشید:

  • عدم توانایی حرکت دادن پاها یا ایستادن روی پا
  • تورم لگن
  • خونریزی از یک زخم باز در ران پا (اگر استخوان‌ها موجب پارگی پوشت شده باشند)
  • تغییر فرم پاها
  • هماتوم (تجمع خون در یک ناحیه و تغییر رنگ آن ناحیه) یا کبودی شدید
  • اسپاسم عضلات ران پا
  • بی‌حسی، گزگز و سوزن‌سوزن شدن در ران پا‌ها 

تشخیص شکستگی استخوان ران چگونه است؟


شکستگی لگن یک آسیب جدی است که معمولا توسط پزشکان اورژانس تشخیص داده می‌شود. پزشک در ابتدا تمامی علائم مربوط به شکستگی که در بالا آورده شده‌اند را بررسی می‌کند. گرفتن عکس اشعه ایکس یا سی‌تی‌اسکن نیز این تشخیص را تایید می‌کند و محل شکستگی را نشان می‌دهد. شکستگی می‌تواند یک ترک ساده باشد و یا به حدی شدید باشد که فمور را به چند تکه تقسیم کند و حتی تکه‌های استخوان فمور پوست را پاره کرده و بیرون بزنند.

دوره درمان و بهبود شکستگی استخوان ران چقدر است؟


بیمارانی که دچار شکستگی استخوان فمور می‌شوند، اغلب به طور کامل و بدون هیچ عوارضی بهبود پیدا می‌کنند. بسته به شدت شکستگی استخوان و نوع فعالی‌های سابق بیمار، بازگشت کامل به فعالیت‌ها بین 3 تا 12 ماه طول می‌کشد. بیمار در طول درمان باید تحت نظر پزشک متخصص و فیزیوتراپیست باشد. در بیمارانی با آسیب‌های شدید که موجب تغییر فرم استخوان یا شکستگی استخوان‌های دیگر شده است و یا بافت‌های نرم، رگها و عصبها صدمه دیده‌اند، دوره بهبودی ممکن است بیش از این طول بکشد.

راه‌های درمان شکستگی استخوان ران


با استفاده از روش‌های زیر می‌توانید به درمان هر چه سریعتر شکستگی استخوان ران کمک کنید.

آتل مخصوص شکستگی استخوان ران

پزشک برای درمان شکستگی استخوان ، آتل مخصوص شکستگی استخوان ران را برای شما تجویز می‌کند. در گذشته این نوع از شکستگی با گچ گرفتن درمان می‌شد و بنابراین امکان عوض کردن پانسمان وجود نداشت و بیمار نمی‌توانست حرکت کند یا به دستشویی برود. با کمک آتل مخصوص شکستگی ران، شما می‌توانید حرکت کنید و بنشینید. میزان فشار این آتل بر روی ناحیه شکسته شده قابل تنظیم است و بنابراین، بر عکس روش گچ گرفتن که بعد از مدتی شل  می‌شود، آتل قابل تنظیم است و شل نمی‌شود.

فیزیوتراپی برای درمان شکستگی استخوان ران

فیزیوتراپی برای درمان شکستگی استخوان ران

در فیزیوتراپی برای بهبود شکستگی استخوان ران، دکتر فیزیوتراپ حرکات کشش و تمرین‌های اصلاحی با توجه به میزان آسیب برای شما در نظر می‌گیرد. دکتر فیزیوتراپ به شما کمک می‌کند تا با در نظر گرفتن هر یک از موارد زیر میزان دامنه حرکتی ران در فعالیت‌های روزانه و سایر حرکات را تنظیم نمایید.

  • کشش و انعطاف
  • دامنه حرکتی
  • قدرت عضلانی
  • آموزش مکانیک حرکتی بدن و ارگونومی
  • تکنیک‌های بلند کردن صحیح اجسام
  • تیپینگ (نوار کشی و چسبی)
  • توانبخشی کنترل ادرار

پزشک از ابزارها و تکنیک‌های بسیار زیادی برای رساندن شما به نتایج دلخواهتان استفاده می‌کند.

آب‌درمانی چیست؟

آب‌درمانی چیست؟

آب درمانی یا آکواتراپی روشی است که در آن با استفاده از خصوصیات ویژه‌ی آب، شدت تمرینات کنترل می‌شود. خاصیت شناوری در آب و کاهش اثر جاذبه زمین موجب می‌شود که بیمار بتواند ورزشها و تمرینات بسیار بیشتری را در مقایسه با روی زمین، انجام دهد. افزایش دما و فشار هیدروستاتیک نیز موجب افزایش جریان خون و کاهش تورم بدن و همچنین افزایش انعطاف‌پذیری می‌شود. برای افزایش شدت تمرینات در آب می‌توان از فاکتورهای افزایش سرعت، افزایش جریان آب و سطح تماس با آب استفاده کرد.  استخرهای مخصوص آب درمانی، استخرهایی هستند که مخصوص انجام تمرینات آب درمانی طراحی شده‌اند. اصلی‌ترین خصوصیت استخر‌های ویژه‌ی آب درمانی در دمای آب است. آب این استخرها تا حدود 35 درجه سانتی‌گراد گرم می‌شود. این کار موجب می‌شود که بیمار در آب کاملا احساس راحتی کند، درد او کاهش یابد و جریان خون در بدن او بیشتر شود. استخر مخصوص آب درمانی باید مستطیلی باشد و دارای عمق‌های مختلفی باشد. استخر آب درمانی همچنین باید دارای بالابر مخصوص برای افرادی باشد که خودشان نمی‌توانند وارد آب شوند.

برنامه هیدروتراپی احتمالا شامل تمرینات کششی و قدرتی و  تمرینات کارایی حرکتی می‌شود. متخصص فیزیوتراپی یک برنامه مخصوص برای بیمار تدوین می‌کند تا تمرینات آب درمانی، بیشترین تاثیر خود را داشته باشند. در تمرینات قدرتی از خاصیت مقاومت حرکتی آب برای ایجاد فشار و افزایش قدرت بدنی استفاده می‌شود. در تمرینات کششی و انعطافی نیز از قابلیت شناوری در آب برای افزایش دامنه حرکتی استفاده می‌شود. در صورت نیاز طی تمرینات آب درمانی به مهارت‌های ورزشی خاصی که مدنظر بیمار است، پرداخته می‌شود. جنبه‌های تمرین عملکردی می‌تواند شامل تمرین انتقال وزن، راه رفتن و حتی بالا و پایین رفتن از پله در آب باشد. فیزیوتراپیست در طول انجام برنامه درمانی، اطمینان حاصل می‌کند که هر یک از تمرینات فشار کافی را به شما وارد می‌کند و چالش‌برانگیز است و شما را به سمت هدفتان هدایت می‌کند.

انجام آب درمانی می‌تواند در درمان شکستگی استخوان ران بسیار موثر باشد. مزایای آب درمانی عبارتند از:

  • کاهش درد
  • کاهش اسپاسم عضلانی
  • افزایش دامنه حرکتی مفصل
  • افزایش قدرت عضلات تضعیف شده
  • افزایش جریان خون در بدن
  • بهبود توانایی حفظ تعادل در بدن و هماهنگی بین اعضا
  • بازآموزی عضلات فلج شده

به خاطر خاصیت شناوری آب، بسیاری از افرادی که نمی‌توانند روی زمین ورزش کنند، در آب می‌توانند بسیاری تمرینات را انجام دهند. شناور بودن در آب و کاهش تاثیر گرانش زمین بدین معناست که فشار بسیار کمتری بر روی مفاصلی مانند زانو و لگن وارد می‌شود و انجام بسیاری حرکات ممکن می‌شود.

هیدروتراپی می‌تواند تنها شامل شناور شدن در آب  و استفاده از تاثیرات گرمایی آب در افزایش جریان خون در بدن و ریلکس شدن عضلات باشد و یا ممکن است شامل یک جلسه تمرینی کامل و پرفشار باشد. نوع هیدروتراپی و انتخاب تمرینات کاملا به شرایط خاص هر بیمار بستگی دارد. بسیاری از تمریناتی که بر روی زمین انجام می‌دوند را می‌توان با اعمال برخی تغییرات، در آب نیز انجام داد. راه رفتن در آب برای مفاصل شما بسیار آسان‌تر است و برخی از استخرهای آب درمانی پیشرفته و مجهز حتی امکانات تردمیل در زیر آب را نیز دارند. یکی از روش‌های آب درمانی به نام متد Bad Ragaz Ring (حلقه بد راگاز) روشی برای بازآموزی عضلات است. در این متد، بیمار در آب شناور می‌شود و الگوهای مختلف مقاومتی، استقامتی، افزایش طول عضله، ریلکس شدن، افزایش دامنه حرکتی و افزایش حجم بر روی عضلات هدف اعمال می‌شوند.

نحوه صحیح انجام ورزش‌ها برای درمان شکستگی ران

انجام حرکت‌های زیر معمولاً زمانی به بیماران دچار شکستگی تنه استخوان ران توصیه می‌شود که شکستگی التیام یافته باشد و بتوان حرکت دادن استخوان را بدون بروز درد تحت نظارت جراح آغاز کرد. البته بهتر است همواره پیش از شروع تمرین‌ها در مورد مناسب بودن آنها با شرایط خاص خود با فیزیوتراپیست مشورت کنید. در مجموع می‌توان گفت که این حرکت‌ها سه بار در روز و تنها به شرط بروز نیافتن یا تشدید نشدن درد انجام می‌شوند.

خم و صاف کردن مفصل ران و زانو

خم و صاف کردن مفصل ران و زانو

تا جایی که می‌توانید و احساس ناراحتی نمی‌کنید یا دردتان تشدید نمی‌شود زانو را خم و به قفسه سینه نزدیک کنید. (تصویر 2) سپس پا را صاف کنید. این حرکت را 10 تا 20 بار به شرط تشدید نشدن علائم انجام دهید.

انقباض استاتیک عضله چهارسرران

انقباض استاتیک عضله چهارسرران

انقباض استاتیک عضله چهارسر

عضله مقابل ران (عضله چهارسر) را با فشار دادن زانو روی حوله (مطابق تصویر 3) سفت کنید. انگشتان خود را روی عضله چهارسر فشار دهید تا سفت شدن این عضله را حین انقباض حس کنید. این حالت را 5 ثانیه حفظ کنید و سپس این حرکت را 10 بار با نهایت شدت ممکنی که باعث تشدید علائم نمی‌شود تکرار کنید.

خم و صاف کردن زانو

خم و صاف کردن زانو

دراز بکشید و سپس زانوی خود را تا جایی که می‌توانید خم و سپس تا جایی که می‌توانید صاف کنید. شما باید کاملا احساس راحتی کنید و دردی حس نکنید. این کار را 10 تا 20 بار تکرار کنید.

حرکت پل

حرکت پل

بر روی کمر دراز بکشید و سپس زانوهای خود را خم کنید به نحوی که کف پای شما کاملا روی زمین قرار بگیرد. در حالی که دستان شما در دو طرف بدنتان روی زمین قرار دارند،  بدن خود را از روی زمین بلند کنید تا جایی که زانو و لگن شما در یک راستا قرار بگیرند. در حین انجام تمرین عضلات باسن خود را منقبض کنید. برای 2 ثانیه مکث کنید و دوباره به پایین بازگردید. این تمرین را 10 بار تکرار کنید.

کشش گلوتئال

کشش گلوتئال

بر روی کمر دراز بکشید و با دستان خود یک زانوی خود را بگیرید و به سمت شانه‌ی مخالف بکشید تا زمانی که کشش را در باسن و جلوی لگن خود حس کنید. این حالت را برای 15 ثانیه نگه دارید و 4 بار تکرار کنید. میزان کشش باید کم تا متوسط باشد و با هیچ دردی همراه نباشد. سپس همین تمرین را برای طرف دیگر تکرار کنید.

اسکات با توپ سوئیسی

اسکات با توپ سوئیسی

پاهای خود را به اندازه عرض شانه از هم بازکنید. یک توپ ورزشی بین کمر خود و دیوار قرار داده و به آن تکیه دهید. در حالی که کمر شما صاف است و به توپ تکیه داده، به آرامی اسکات بزنید. زانوهای شما در حین خم شدن باید همراستای انگشتان پای شما باشند و از آن جلوتو نروند. این تمرین را در یک تا سه ست ده‌تایی انجام دهید.

تعادل روی یک پا

تعادل روی یک پا

روی یک پا بایستید و سعی کنید تعادل خود را حفظ کنید. سعی کنید 1 دقیقه در این حالت بایستید. زمانی که این تمرین برای شما بسیار ساده شد، برای سخت‌تر کردن آن، چشمان خود را ببندید.

جراحی

جراحی

در روش جراحی، یک میله فلزی در مرکز استخوان ران وارد می‌شود و سپس با کمک پیچ‌هایی در جای خود محکم می‌شود. این کار موجب می‌شود که تا زمان بهبودی و ترمیم شکستگی استخوان، ثبات و پایداری لازم ایجاد شود. بعد از ترمیم کامل شکستگی استخوان دیگر نیازی به این ابزار‌ها نیست  و ممکن است طی جراحی کوچک دیگری برداشته شوند.

 

مشاوره رایگان