رفع صافی کف پا یا پس پلانوس با کم کردن وزن و استفاده از کفش مخصوص
داشتن کف پای صاف یا "آرک های افتاده" به این معنی است که پاهای شما قوس کمی دارد یا بدون آرک هستند و تقریبا به طور کامل روی زمین قرار دارند. قوس یا پائین پا، بخش میانی از کف پا است که معمولا در هنگام ایستادن از سطح زمین بلندتر قرار میگیرد، در حالی که بقیه قسمتهای پا روی زمین باقی میمانند. در کودکان با سن کم، این قوس به دلیل همیشه قابل مشاهده نیست زیرا بافت چربی و بافت نرم در این قسمت پا وجود دارد. به طور معمول قوس پا زمانی که آنها بزرگتر میشوند، شروع به نمایان شدن میکند. اما در برخی افراد این قوس هرگز بوجود نمیآید . گاهی اوقات این امر به این علت است که آنها از والدین خود کف پای صاف را به ارث میبرند.
کف پای صاف معمولا موضوعی نیست که بخواهید برای آن نگران باشید. بسیاری از افراد مبتلا به صافی کف پا هیچ مشکلی در زندگی خود ندارند، بنابراین درمانی نیز لازم نیست. اما ممکن است برخی اوقات کف پای صاف با موارد زیر همراه باشد:
درد در پاها، مچ پا، قسمت پایینی پا، زانوها، لگن، یا قسمت پایین کمر
پاهایی که بیش از حد به سمت داخل کشیده شدهاند (overpronation) - این امر باعث میشود کفشها به سرعت باعث احساس سوزش در پا شوند.
صدمات و مشکلات اساسی در استخوانها، عضلات یا بافتهای موجود در داخل و اطراف پا میشوند. اگر هر کدام از این مشکلات را داشته باشید، ممکن است نیاز باشد که درمان شوید.
چنانچه شما ازعلایم ناشی از صافی کف پا مانند کمر درد رنج می برید می توانید با مراجعه به کلینیک تخصصی دکتر یزدانی از انواع روش های درمانی و توانبخشی این مرکز بهره مند شوید. جهت دریافت مشاوره یا رزور وقت ملاقات با شمارههای 02188707778 تماس حاصل فرمایید.
چه چیزی باعث ایجاد کف پای صاف میشود؟
بسیاری از بیماریها و شرایط پزشکی خاص میتوانند باعث ایجاد صافی کف پای دردناک در فرد شوند.
اختلال در تاندون خلفی تیبیال (PTTD)
تاندون خلفی تیبیا یکی از مهم ترین تاندونهای پا است. این تاندون ازعضله ساق پا شروع میشود، و به قسمت داخلی پا ادامه مییابد و به استخوانهای داخلی پا متصل میشود.
عملکرد اصلی این تاندون این است که قوس کف پا را حفظ کند و پای شما را هنگام راه رفتن پشتیبانی نماید. اگر این تاندون ملتهب یا پاره شود، قوس کف پا به آرامی از بین خواهد رفت.
تاندون خلفی تیبیال عضله ساق پا را به استخوانهای داخل پا متصل میکند.
زنان و افراد بالای 40 سال بیشتر به مشکلات تاندون خلفی تیبیال دچار میشوند. سایر عوامل خطرساز شامل چاقی، دیابت و فشار خون بالا است. داشتن کف پا صاف از دوران کودکی باعث افزایش احتمال بروز پارگی در تاندون خلفی تیبیال میشود. علاوه بر این، افرادی که در ورزشهای سنگین مانند بسکتبال، تنیس و یا فوتبال، شرکت میکنند، ممکن است دچار پارگیهای مکرر تاندون در اثر استفاده مکرر از آن شوند.
آرتروز
آرتریت التهابی، مانند روماتیسم،می تواند باعث ایجاد صافی کف پای دردناک در فرد شود. این نوع آرتروز نه تنها به غضروف مفاصل حمله میکند، بلکه همچنین رباطهایی که از پا پشتیبانی میکنند نیز درگیر میکند. آرتریت التهابی نه تنها باعث ایجاد درد میشود، بلکه باعث میشود که کف پا تغییر شکل داده و تخت شود.
آرتریت میتواند بر پشت پا یا قسمت میانی پا تاثیر بگذارد، که هر دو میتوانند باعث ایجاد قوس افتاده در پا شوند.
آسیب
صدمه به رباطهای پا میتواند باعث شود که مفصلها از هم ترازی خود خارج شوند. رباطها از استخوانها حمایت میکنند و مانع از جابهجایی آنها میشوند. اگر رباطها پاره شده باشند، کف پا صاف و دردناک خواهد شد. این امر بیشتر در قسمت میانی پا اتفاق میافتد (آسیب لیس فنک)، اما میتواند در پشت پا نیز رخ دهد.
علاوه بر آسیبهای رباطی، شکستگیها و جابجایی استخوانها نیز در قسمت میانی پا نیز میتواند منجر بدشکلیهای پایی شوند.
صافی کف پا به علت دیابت (شارکوت پا)
افراد مبتلا به دیابت یا با مشکلات عصبی که احساس طبیعی در کف پا را محدود میکنند، ممکن است منجر به صافی کف پا شوند.
این نوع صافی کف پا معمولا شدیدتر از آن است که در بیماران با احساس طبیعی در پاهای خود دیده میشوند. این امر به این علت است که بیماران به علت صافی پا دردی احساس نمیکنند. علاوه بر رباطها که استخوانها را در جای خود قرار نمیدهند، خود استخوانها گاهی میتوانند شکسته و تجزیه شوند - بدون اینکه بیمار احساس درد کند. این امر ممکن است باعث ایجاد یک پای شدیدا تغییر شکل داده شود که برای اصلاح با روش جراحی کاری بسیار پیچیده است. کفشهای ویژه یا بریسها بهترین روش برای درمان این مشکل هستند.
علائم
بسته به علت ایجاد کننده صافی کف پا، یک بیمار ممکن است یک یا چند مورد از علائم مختلف زیر را تجربه کند:
درد در طول تاندون خلفی تیبیال که در داخل پا و مچ پا قرار دارد. این درد میتواند با تورم در داخل مچ پا همراه باشد.
دردی که با فعالیت بدنی بدتر میشود. فعالیتهای شدید یا فشار زیاد روی پا، مانند دویدن، میتواند بسیار دشوار باشد. برخی از بیماران میتوانند هنگام راه رفتن یا حتی ایستادن برای مدت طولانی مشکل داشته باشند.
وقتی صافی کف پا ایجاد میشود، استخوان پاشنه ممکن است موقعیت خود را تغییر دهد و استخوان خارجی مچ پا (فیبولا) را تحت فشار قرار دهد. این فشار می تواند باعث ایجاد درد در ناحیه خارج مچ پا شود. آرتروز در پاشنه پا نیز همین نوع درد را ایجاد میکند.
بیمارانی که دارای آسیب قدیمی یا آرتریت شدید در قسمت میانی پا هستند، درد شدید و ضربهای استخوان در بالا و داخل پا دارا میباشند. این امر پوشیدن کفش را بسیار دشوار میکند. گاهی اوقات خارهای استخوانی بسیار بزرگ هستند که اعصاب محیطی پا را تحت تاثیر قرار میدهند که میتواند باعث بیحسی و سوزش در بالای پا و در انگشتان پا شود.
بیماران دیابتی ممكن است فقط تورم یا درد ضربه ای را در قسمت پایین پای خود مشاهده كنند. از آنجا که احساس آنها تحت تاثیر قرار گرفته است، افراد مبتلا به دیابت ممکن است هیچ دردي نداشته باشند. جراحت بزرگ میتواند مشکلات پوستی ایجاد کند و اگر کفش مناسب برای افراد دیابتی استفاده نشود ممکن است دچار زخم پا (زخمی که بهبود نمییابد) شوند.
تشخیص
برای مشاهده مکانیسم پاهای شما، پزشکتان پاهای شما را از جلو و عقب معاینه میکند و از شما میخواهد روی انگشتانتان بایستید. او همچنین ممکن است به الگوی پوشیدن کفشهایتان نگاه کند.
تست تصويربرداری
اگر در پاهای خود درد زیادی دارید، پزشک شما ممکن است آزمایشاتی مانند موارد زیر درخواست کند:
اشعه ایکس
یک عکس برداری ساده اشعه ایکس با استفاده از مقدار کمی از تابش انرژی برای تولید تصاویری از استخوان ها و مفاصل در پای شما انجام میشود. این تست در تشخیص آرتروز بسیار مفید است.
سی تی اسکن
این آزمون تصویری با پرتو ایکس از پای شما در زوایای مختلف میگیرد و جزئیات بسیار دقیق تر از اشعه ایکس استاندارد را فراهم میکند.
سونوگرافی
اگر پزشک شما در فکر این باشد که تاندون شما آسیب دیده است، ممکن است این تست را درخواست کند که از امواج صوتی برای تولید تصاویر دقیق از بافت نرم داخل بدن استفاده میکند.
MRI
با استفاده از امواج رادیویی و یک آهنربای قوی، MRI جزئیات بسیار خوبی از بافتهای سخت و نرم را ارائه میدهد.
برای بیش از سه هفته این تست ها را دنبال کنید. اگر نتایج مناسبی نداشت، به یک پدیاستر با تجربه در درمان ارتوپدی مراجعه نمایید.
درمان صافی کف پا
روش های بسیاری برای درمان و کنترل صافی کف پا وجود دارد. با توجه به میزان صافی کف پای بیمار ممکن است هر یک از درمانهای زیر توسط پزشک متخصص تجویز شود.
استفاده از یک پشتیبان قوس کف پا در کفش های شما
این کار برای انتقال نیرو به بیرون از قوزک پای شما انجام میشود. پشتیبان قوس پا دارای ارتفاع مناسبی است ضمن اینکه ارتفاع آن قابل تنظیم نیز میباشد که به شدت به پشتیبانی از قسمت قوس پای صاف، کمک میکند. ارتفاع قوس پشتیبان را با افزودن پدهای قوسی خاص که برای این کار طراحی شده است، می توان تنظیم کرد.
خانمها میتوانند از کفشهای صندل استفاده کنند
به جای دمپایی، از یک صندل با قوس مناسب استفاده کنید که در اطراف خانه شما قرار دارد. این کار برای حمایت از قوس کف پای شما زمانی که مجبور به پوشیدن کفش نیستید بسیار مفید است.
برای صافی کف پای شدید
صافی شدید کف پا اغلب نیاز به حمایت بسیار بیشتری از پشتیبانهای معمول قوس کف پا دارند. اگر پای شما به شدت صاف است، شما در نهایت نیاز به ارتوپدی خاصی دارید. اگر بلافاصله نمیتوانید ارتوپدی انجام دهید، بریسهای مخصوص که برای درمان صافی شدید کف پا از جمله پاهای صاف همراه با اختلال تیبیال خلفی ساخته شده است، بسیار مناسب هستند.
استفاده از کفشهایی با ویژگیهای حمایتی عالی از قوس کف پا
چنانچه شما یا کودکتان از صافی کف پا رنج میبرید، استفاده از کفش طبی یا کفش مناسب برای از بین بردن این عارضه بسیار مفید است، چون باعث میشود پا در تمام طول روز در وضعیت مناسب و اصلاح شده قرار بگیرد.
کاهش وزن اضافی بدن
افرادی که دارای اضافه وزن یا چاقی هستند ممکن است کاهش وزن به آنها کمک کننده باشد. وزن بیش از حد فشار زیادی روی قوس پای شما وارد میکند، که باعث درد و تشدید وضعیت بیماری میشود. به عنوان مثال، هر یک پوند وزن اضافه شده شکم معادل 12 کیلو وزن اضافی به پاها وارد میکند.
تقویت قوس پا
تقویت قوس پا به شما یک قوس پای بلندتر نمیدهد، اما میتواند به کاهش درد ناشی ازکف پای صاف کمک کند. تمرینات موثر برای قوس کف پا، تمرینات تعادل روی یک پا میباشد. این تمرین را از روی زمین شروع کنید. هنگامی که شما میتوانید برای 30 ثانیه روی یک پا بایستید، شروع به انجام آن روی یک تخته متحرک کنید.
تمرینات کششی
برخی از افراد مبتلا به صافی کف پا، تاندون آشیل کوتاه نیز دارند. تمریناتی برای کشیدن این تاندون ممکن است به رفع علائم آن کمک کننده باشد.
سونوگرافی و فیزیوتراپی
صافی کف پا ممکن است در بعضی از دوندهها آسیبهایی را در اثر استفاده بیش از حد از پازبوجود آورد. یک متخصص فیزیوتراپی میتواند یک تحلیل ویدئویی از نحوه عملکرد دویدن شما انجام دهد تا به شما در بهبود فرم و تکنیک دویدن شما کمک کند. همچنین روشهای درمان اولتراسوند ممکن است برای تسکین موقت نیز استفاده شود.
جراحی
جراحی تنها به منظور اصلاح صافی کف پا انجام نمیشود. با این حال، ممکن است شما جراحی برای یکی از مشکلات مرتبط با صافی کف پا، مانند پارگی تاندون داشته باشید.
سوالات متداول درباره کف پای صاف
دویدن با کف پای صاف ممکن است مشکلاتی برای شما ایجاد کند، اما میتوان با برخی اقدامات احتیاطی انجام داد. بعضی از مردم هرگز قوس کف پا در آنها ایجاد نمیشود و برخی دیگر مبتل به قوس کف پای از بین رفته میشوند. اگر به تمریناتی مانند دویدن عادت کردهاید، انجام این تمرینات می تواند برای شما دشوار باشد زیرا کف پای شما صاف شده یا قوس کف پای شما از بین رفته است. اگر کف پای صافی دارید، هنوز میتوانید این تمرینات را اجرا کنید، اما باید مراقب باشید که کفشهایی که برای این فعالیت میپوشید، از هر لحاظ مناسب باشد. شما نیاز به کفشهایی دارید که پشتیبانی و ثبات کافی برای پای شما ارائه دهند، نه فقط کفشهای کمکی. سعی کنید فقط روی سطوح ثابت ورزش کنید نه سطوحی که میتواند باعث بروز حادثه در شما شود.
هر پدر و مادری که دارای کف پای صاف دردناک است نگران این است که فرزندشان نیز ممکن است این نوع کف پا را به ارث برده باشد. طبیعی است که کف پای کودک شما تا حدود 2 سالگی به علت لایه ضخیم چربی که منطقه قوس پا را پر می کند، به صورت صاف دیده شود. تا زمانی که ظاهر پای کودک شما سالم باشد و پای او انعطاف پذیر و بدون درد باشد، هیچ درمانی برای صافی کف پای او نیاز نیست حتی اگر فکر میکنید ممکن است کف پای فرزندتان "خیلی صاف" به نظر برسد.